Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Περί Κρητικής αυτονομίας και πάλι


Κρητική αυτονομία;

Επανερχόμαστε στο θέμα που αναρτήσαμε πριν λίγες μέρες (http://ethnologic.blogspot.com/2011/03/blog-post_05.html),   σχετικά με κάποια περίεργα φαινόμενα τα οποία εκτυλίσσονται στην Μεγαλόνησο και έρχονται σιγά-σιγά στην επιφάνεια. Αφορμή για την επαναφορά του θέματος υπήρξε ένα εξαιρετικά εμπεριστατωμένο σχόλιο αναγνώστη μας, το οποίο αναρτούμε αμέσως παρακάτω, θεωρώντας ότι πρέπει να διαβαστεί από περισσότερους, καθώς και ένα εκτεταμένο αφιέρωμα στο θέμα από την εφημερίδα "Ελεύθερη Ώρα" που μας το επισήμανε ένας άλλος αναγνώστης μας και τον οποίον ευχαριστούμε. Το αφιέρωμα το παραθέτουμε με την μορφή εικόνων, επάνω στις οποίες (οι αναγνώστες που δεν έχουν μεγάλη πείρα από το διαδίκτυο και δεν γνωρίζουν κάποιες τεχνικές), πρέπει να κάνουν κλικ με το ποντίκι για να τις μεγεθύνουν, ώστε να μπορέσει να διαβαστεί το κείμενο.

Το σχόλιο του αναγνώστη μας:
Δεν είναι μόνο η Κρήτη, τελευταία πολλοί παίζουν με τέτοια ζητήματα, έχει ακουστεί η Κέρκυρα και μάλιστα έκανε για το θέμα αυτό (ή μάλλον δημιούργησε το θέμα αυτό) ρεπορτάζ το BBC, θεωρώντας την άποψη ενός ημιπαράφρονος Κερκυραίου κτηματομεσίτη ως την κραυγή του κερκυραϊκού λαού! Μέχρι και Σάμο ακούς και για...Νικαριά (αυτό μάλλον ως ευσεβή πόθο χαμένων στην αριστερή μετάφραση).
Εν τέλει το θέμα είναι θέμα παιδείας! Γιατί κακά τα ψέμματα πολλοί κρητικοί γλυκαίνονται μ’ αυτά που ακούνε και κάποιοι φρόντισαν να καλλιεργήσουν στο νησί ή να αφήσουν να υπάρχει ένας τοπικισμός που ξεπερνά το όρια του ρατσισμού πολλές φορές, οπότε σπόροι "ανεξαρτησίας" βρίσκουν γόνιμο έδαφος!
Αυτούς δε που θέλουν "ανεξαρτησίες" και τέτοια (δεν εννοώ τις "φιλικές" δυνάμεις που ανακατέβονται στο θέμα ούτε μεγάλα συμφέρονται, μιλάω για το κομμάτι του λαού που σκέφτεται έτσι ή και μικρομεσαίων επιχειρηματιών/πολιτικών) μπορούμε να τους χωρίσουμε σε δύο κατηγορίες: α)αριστερούς διαφόρων αποχρώσεων που νομίζουν ότι η Κρήτη θα γίνει από νέα Κούβα (παραδοσιακοί) ή μια απέραντη χασισοφυτεία όπου όλοι να ζουν ειρηνικά, χίπικα και μονιασμένα και κάνοντας όλη μέρα σεξ, drugs and rock 'n' roll (εναλλακτικοί..), β) η δεύτερη μερίδα που είναι μάλλον μικρότερη της πρώτης αλλά αρχίζει να κερδίζει έδαφος είναι η ψευτοφιλελεύθερη μερίδα που ονειρεύονται μια Κρήτη νέα Κύπρο, όπου θα υπάρχει τρελή φιλελεύθερη οικονομική ανάπτυξη που έως τώρα καταπιέζεται λόγω της κακιάς...Ελλάδας.
Οι δύο αυτές ομάδες χειραγωγούνται εύκολα.

Το αφιέρωμα της εφημερίδας "Ε.Ώ":




Σχόλιο ΔΕΕ:
Πιστεύω οι αναγνώστες να συμφωνήσουν ότι τέτοια φαινόμενα, όπως προσωπικά εκτιμώ, θα πολλαπλασιάζονται στο μέλλον και για όσο διάστημα η πατρίδα θα κατρακυλάει όλο και χαμηλότερα. Η προϊούσα αποσάθρωση του κοινωνικού ιστού σε συνδυασμό με την εθνική, κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική, περιβαλλοντική κρίση που περνάμε, θα επιτείνει τα φαινόμενα διάλυσης, που θα εμφανίζονται με αυξανόμενη ένταση. Εκείνο που με προβληματίζει είναι ότι δεν διαφαίνονται ουσιαστικές λύσεις στον ορίζοντα, ούτε και σημάδια σοβαρής αντίδρασης εκ μέρους των πολιτών. Γραφικότητες του τύπου "Σπίθα" μόνον θλιβερές σκέψεις μπορούν να προκαλέσουν.


3 σχόλια:

hellenicwarrior84 είπε...

Να προσθεσω οτι και στη Λευκαδα υπαρχειεδω και χρονια, οργανωμενος συλλογος που απαιτει αυτονομη πολιτεια των Ιονιων! Τη συγκεκριμενη πληροφορια μου την εχει δωσει Λευκαδιτης, συγγενης του αρχηγου αυτης της κινησης, τονιζοντας μου οτι προκειται περι λιγων γραφικων τυπων χωρις καμια απηχηση! Βεβαιως καλο ειναι, κατα τη γνωμη μου, τετοιες κινησεις να διαλυονται εξαρχης, διοτι ποτε δεν ξερεις...
Απο την αλλη εχω μια απορια!! Καποτε υπηρχαν ανθρωποι που εκτελουνταν για εσχατη προδοσια!! Υπαρχει πλεον αντιστοιχος νομος και μεχρι που φτανει η δικαιοδοσια του? Αν υπαρχει, τοτε το αγαπητο κρατος μεχρι που περιμενει να φτασουν οι διαφοροι υποπτοι κυκλοι Κρητης, Θρακης και δηθεν σλαβομακεδονων, προκειμενου να τον εφαρμοσει?

Βιβλιόφιλος είπε...

Αγαπητέ μου, μέσα στο κλίμα γενικευμένης διάλυσης και παρακμής που βιώνουμε, όπου δεν λειτουργεί ουσιαστικά τίποτα, τέτοια φαινόμενα φοβούμαι ότι θα πολλαπλασιάζονται...

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

M ό ν ο ν επ'αστε'ι'σμώ και γραφικότητι δύνανται να εκληφθούν και να χαρακτηρισθούν τέτοια κατάπτυστα φαινόμενα,τέτοιες ''πρωτοβουλίες'' εθνομειοδοτικών φωνών,καθότι σε ά λ λ η περίπτωση οι ''εμπνευσταί'' των είναι επιτακτική ανάγκη αφ'ενός να συλληφθούν και να παραπεμφθούν σε δίκη με την κατηγορία της ''εσχάτης προδοσίας'' και αφ'ετέρου να καταδικασθούν 'στη συνείδηση συσσώμου του ελληνικού λαού ως ενέργειες υποσκάπτουσες την εθνοκρατική μας οντότητα και συντείνουσες τάχιστα 'στην καντονοποίηση και τον εδαφικό,με τον πιο επίσημο(!) και ανεγνωρισμένο(!) τρόπο,κατακερματισμό της Ελλάδος,επιστρέφοντας,θαρρώ,σε κάποιου είδους φραγκικά δουκάτα υστεροβυζαντινής εποχής,'σε αλληλοσπαρασσόμενα μέρη του αυτού σώματος που πασχίζουν εναγωνίως να επιβληθούν,'σε αυταρχικά καπετανάτα που μας αποστερούν ενιαίας και αδιάτμητης,ηνωμένης και κραταιάς πατρίδος.

ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΥΚΛΟΙ,ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ Φ Ι Μ Ω Θ Ο Υ Ν ΚΑΙ ΝΑ Σ Υ Ρ Θ Ο Υ Ν,ΕΙ ΕΦΙΚΤΟΝ,ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ.

ΦΙΛΟΠΑΙΓΜΟΝΕΣ ΕΝ ΟΥ ΠΑΙΚΤΟΙΣ ΔΕΝ ΤΥΓΧΑΝΟΥΝ Μ Η Δ Ε Ν Ο Σ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΚΑΙ Μ Η Δ Ε Μ Ι Α Σ ΥΠΟΛΗΨΕΩΣ.

Δεν είναι δυνατόν τέτοιες ιδέες να μη παραμερίζονται εν τη γ ε ν έ σ ε ι των και να ανεχόμεθα να καρπίσουν και να ωριμάσουν 'σε εγκεφάλους απεργαζομένους μυστικοπαθώς τη διάλυση της Ελλάδος τη χρονική στιγμή,ε ι δ ι κ ά,που η Ελλάς βιώνει μια νέα γενοκτονία και που εξίσταται αμήχανος και ενεή ενώπιον μιας πολυεπιπέδου αποτελματώσεως!